Tulossa: Huoneiden kirja

Kuva: ©Huoneiden kirja

64 huonetta, talon kokoinen taideteos, jonka sisällä voi vaeltaa. Runoa, tanssia, musiikkia, teatteria, nukketeatteria, erilaista visuaalista taidetta… Se kuulostaa ihmeelliseltä unelta tai villiltä haaveelta, mutta aivan pian se kuitenkin on niin totta kuin mikään tässä maailmassa voi olla – ja samalla matka tuntemattomiin, unenomaisiin maailmoihin.

Se on Huoneiden kirja ja se aukeaa jo aivan pian, elokuun 13. päivä, vanhassa Turun Kivipainossa. TEHDAS Teatterin, Aura of Puppetsin, Aurinkobaletin ja lukuisten vapaan kentän taiteilijoiden luomuksen pohjalla on Saila Susiluodon vuonna 2003 ilmestynyt samanniminen proosarunoteos. Runokirjassa tyttö kulkee suuressa salaperäisessä talossa joka on niin outo ja sokkeloinen, että tyttö päättää etsiä reittinsä heittämällä kolikkoa ja vertaamalla saamaansa tulosta talosta löytämäänsä vanhaan taulukkoon. Jokaisella 64 huoneesta on oma runonsa, jokaista runoa vastaa huone Kivipainossakin. Perusasetelma muistuttaa kiinalaista Yijing-ennustuskirjaa (tunnetaan myös nimellä I-ching, Muutosten kirja). Sen tapaan taloteos antaa kävijälle tilaisuuden esittää kysymyksen, johon vastaa kolikonheitolla arvottu huone.

64 huonetta on melkoisen iso teos. Rajattu osallistujamäärä ja illan mittaan porrastetut lähdöt neljän eri sisäänkäynnin kautta takaavat, että 2500 m2:n laajuisessa tilassa on helppo pitää turvavälit. Huoneiden kirja lieneekin koronaturvallisin yleisötapahtuma, mitä löytyy. Kävijät arpovat oman sattumanvaraisen reittinsä, jolta voi myös poiketa joko jonkin huoneen vetämänä, tarpeen tullen tietysti myös toisia kulkijoita välttääkseen. Näin menettelytapa tarjonnee turvallisuuden lisäksi myös mukavasti rauhaa keskittyä teokseen. Kierros suositellaan tehtäväksi yksin, jotta kokemukseen voi todella uppoutua.

Teos on runsas, monitaiteinen, upottava… Eli siis millainen? Odota aina odottamatonta, sanoi Douglas Adams Linnunradan käsikirjassa liftareille, ja se taitaa kuvata hyvin myös Huoneiden kirjaa. Pienet vilaukset sometilien kuvissa vain lisäävät talon salaperäisyyttä. Odotukseni epätavallista tapahtumaa kohtaan ovat suuret ja (hyvällä tapaa) hämmentyneet. Se on kiehtova arvoitus, jonka parissa hassu mieli askartelee, vaikka hyvin tietää, ettei vastausta löydä ennen taloon astumista.

Mielikuvitus, joka kuitenkin pyrkii kartoittamaan tietä tulevaisuuteen, jämähtää Kivipainon ovensuuhun, pyöräyttää muutaman välähdyksenomaisen mielikuvan ja tarjoilee sitten pelkkiä kysymysmerkkejä. Yleensä kulttuurikokemukset osaa sijoittaa johonkin raameihin, tietää astuvansa taidemuseon saleihin katsomaan teoksia tai siirtyvänsä lämpiön hälystä pimenevään teatterin katsomoon seuraamaan tietyntyyppistä esitystä. Taiteen sisältö voi yllättää ja ihmetyttää, mutta taidenäyttelyn reittimahdollisuudet ovat aina rajalliset. Kulkemista ja katsomista ohjaavat konventiot napsahtavat päälle heti tilaan astuttua. Voiko mikään valmistaa sadan eri alojen taiteilijan talon suuruiseen taideteokseen, jonka jokainen huone on uusi, täysin tuntematon maailma?

Mysteeri vain syveni, kun tartuin Susiluodon runoteokseen. Kaltaiselleni rajallisesti runoutta harrastaneelle lukijalle yksi lukukerta ei vielä riitä edes raottamaan useimpien runojen salaisuuksia. Runojen maailma on omalaatuinen, kiehtova, usein kaunis, ajoittain viiltävä, jopa pelottava, syviin vesiin sukeltava. Niistä löytyy viittauksia mytologiaan ja arvoituksellista visuaalisuutta. Lähinnä sanallisena ihmisenä pyrin heti nypläämään sanoista merkityksiä, mutta usein tuntui kuitenkin hedelmällisemmältä vain heittäytyä runojen luomien kuvien ja tunnelmien vietäväksi ja tunnustella alitajunnan reaktioita niihin. Kirjan on helppo nähdä inspiroivan taidetta vaikka useammankin talon edestä.

Mysteeri syveni, mutta se vain hymyilyttää. Mietiskellessäni kirjaa pyörittelin sitä välillä kädessäni – se on näöltään ja olemukseltaan kovin viehättävä ja taktiili, sen hiveltävät kannet melkein hengittävät runomaailmaa lävitseen – ja ihmettelin, miten niin suuri maailma mahtuu niin pieneen tilaan. Huoneiden kirja, kirjallinen huoneita, talollinen runoja. Yritin ehkä kirjaimellisestikin käsittää teosta, sekä kädessäni kääntyilevää että talollista. Etukansi, takakansi, kyljellään, nurkallaan, runoon, taloon, ulos, sisään, yksi oikein, aika-avaruus nurin… Kun kansien välistä siirrytään seinien sisälle kolmiulotteiseen maailmaan, abstraktit ajatukset tulkitaan lihaksi ja materiaksi, ääneksi ja visioiksi. Silloin ne vastaanotetaan koko keholla ja mielellä, kaikilla aisteilla. Omin kätösin ei ehkä pääse käsittämään kulkutaudin yhä jyllätessä, mutta jalat vievät mysteeriin sisälle. Ehkä se tuntuu siltä kuin astuisi runoon, hyppäisi sisään mitä erilaisimpiin maalauksiin, kävelisi haamuna keskelle näyttämöä.

Monella on takanaan koko puolitoistavuotinen koronakausi pääosin samojen seinien sisällä, nurkassa valmiiksi purkitettu passiivinen kuvavirta, vaihteluksi kulttuuristriimi litteän tietokoneruudun takana, yksitoikkoisuutta, epätietoisuutta, väsymystä. Todellis-runolliseen taloon astuminen kaikkine aisteineen onkin kaiken koronajumituksen jälkeen erityisen sykähdyttävä ajatus, turvallinen, mutta ylitsevuotavaisen runsas seikkailu. Vaeltelua suuressa talossa! Kaikenlaista taidetta! Yllätys joka nurkan takana! Kenties hämmennystäkin, mutta varmasti 64 huonetta, joissa saa tuulettaa pölyt ja hämähäkinseitit aivojen joka kolkasta, kokea itse tässä ja nyt, antaa elämyksen kuljettaa. Mikä voisi olla sen hienompi irtiotto seisahtaneesta arjesta?

Hieman sen toivoin olevan myös portti parempaan kulttuurisyksyyn. Toiveikkuuden horjuessa tuntuu entistä houkuttelevammalta viettää muutama huoleton tovi uniikissa taideteoksessa. Ihan pieni asia ei kulttuurielämän puolesta sydänverta vuodattaneille taiteenystäville ole sekään, että talon toteuttaa suuri taiteilijajoukko. Minne askeleet ja ajatukset johtavatkin – taiteilijoiden kollektiivisen mielikuvituksen mehiläispesään, omaan mieleen, John Malkovichin päähän? – kuka tietää, mutta luulen, että kokemuksesta tulee liikuttava sanan useammassakin merkityksessä.

Huoneiden kirja 13.-29.8.2021

P.S. Muista lipun ostettuasi lukea vierailu- ja saapumisohjeet huolellisesti. Paikalla pitää olla 20 minuuttia ennen omaa lähtöaikaa.

Tilan ja livekokemusten ihmeellisyydestä ja kaipuusta toisaalla blogissa: Hetkellisyys, pysyvyys ja tilan lumo

2 thoughts on “Tulossa: Huoneiden kirja

  1. Päivitysilmoitus: Hetkellisyys, pysyvyys ja tilan lumo | Yökukkujan sekalaiset

  2. Päivitysilmoitus: Huoneiden kirja | Yökukkujan sekalaiset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s